magyarmezogazdasag.hu


Gyógynövényipar: csökken a gyűjtés, döcög a termesztés

magyarmezogazdasag.hu :: A gyógynövényipar az átlagosnál összetettebb, sajátos szakmai terület, hiszen más kertészeti ágazatokhoz képest nagyobb a fajgazdagság, valamint a termesztés mellett gyűjtésből is származik alapanyag. Emellett a gyógynövényeket a gyógy-, az élelmiszer-, a kozmetikai és a vegyipar is hasznosítja.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Mezőgazdaság és biogazdaság: Az EBB 700 millió eurós finanszírozást hagy jóvá

magyarmezogazdasag.hu :: Az Európai Beruházási Bank, az EU bankja bejelentette, hogy elindít egy új finanszírozási kezdeményezést, amelynek célja közel 1,6 milliárd euró értékű beruházás elindítása a mezőgazdasági és biogazdasági ágazatban. A támogatás célja, hogy segítséget nyújtsanak az élelmiszer-, a bioalapú anyagok és ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Időjárás előrejelzés: ha nincsenek repülők, nincsenek adatok

magyarmezogazdasag.hu :: A légiforgalom leállása miatt egyre kevesebbet tudunk az időjárásról is, a napi 700 000 adat helyett csupán néhány ezer érkezik az időjárás modellezéséhez.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Jelentős értékesítési problémák a nyúlágazatban

magyarmezogazdasag.hu :: A magyarországi nyúltenyésztés legnagyobb felvevőpiaca Németország, Svájc és Olaszország, ahol a járványhelyzet hatására visszaesett a kereslet. A takarmányárak növekedtek, a felvásárlási árak csökkentek, a megmaradó húst hűtve be kell tárolni, ami komoly költségtöbbletet jelent. A magyar nyúl 96 ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Nébih: biztonságosak a húsvéti sonkák, de jelölési hibák előfordultak

magyarmezogazdasag.hu :: Élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek az előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) terméktesztje során ellenőrzött húsvéti sonkák, viszont kisebb mértékű minőségi és jelölési hibák ezúttal is előfordultak - közölte a Nébih pénteken az MTI-vel.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Ha görénynél működik, talán az embernél is

magyarmezogazdasag.hu :: Megkezdődtek a Covid-19 elleni oltóanyag klinikai teszteléseinek első fázisai Ausztráliában. A Csiro az ausztrál kormány tudományos ügynöksége januárban csatlakozott a CEPI vakcinafejlesztésre specializálódó globális szervezet munkájába, hogy segítsen a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésében.

google  archive  twitter  tumblr  facebook Jelentős siker az osztatlan közös földtulajdon felszámolásában

magyarmezogazdasag.hu :: Kiemelkedően sikeres volt az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) március elején indult földértékesítési programjának első üteme.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Inatreq? hatóanyagot tartalmazó új gombaölő szer a gabonatermesztők számára

magyarmezogazdasag.hu :: A Corteva Agriscience megkezdi a piaci bevezetését Európában, a gabonafélék védelmére használható, Inatreq? hatóanyagot tartalmazó új gombaölő szerének. 15 éve ez az első természetes eredetű gombaölő szer a gabonatermesztők számára, amely kifejezetten a szeptória ellen biztosít védelmet.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


"Minden tervezett és értékesített tavaszi vetőmag rendelkezésünkre áll"

magyarmezogazdasag.hu :: "Minden tervezett és értékesített tavaszi vetőmag rendelkezésünkre áll" ? olvasható a KWS Magyarország Kft. tájékoztatásában, melyet változtatás nélkül közlünk.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Az oroszok már a spájzban vannak

magyarmezogazdasag.hu :: A tavasz szerencsére nem állítható meg! Most éppen jókor jön, hogy elfoglalhatjuk magunkat a szabadban, és alkalmazhatjuk a kertterápiát. Számtalan időszerű teendőt kell elvégeznünk ezekben a hetekben, amiben érdemes megfogadni Bálint gazda bölcs tanácsait, aki azt mondja, ne késlekedjünk, mert ?az ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Vészforgatókönyvet sürgetnek 2021-re

magyarmezogazdasag.hu :: A közegészségügyi válságra, és a hosszú távú uniós költségvetés ebből fakadó késésére való tekintettel az Európai Parlament képviselői ismét kérik a 2021-re vonatkozó vészforgatókönyv sürgős beterjesztését.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Mit tegyen a sertéstartó a koronavírusos időkben?

magyarmezogazdasag.hu :: A koronavírus elterjedése miatt világszerte olvashatunk praktikus tanácsokat arról, mit tehetünk a vírus terjedésének megakadályozása vagy lassítása érdekében. Ugyan a tudomány jelenlegi álláspontja szerint a Covid-19 nem terjedhet emberről állatra, a Minnesota Egyetem kutatói praktikus listát ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Milyen tojást keltessünk?

magyarmezogazdasag.hu :: A koronavírus okozta új élethelyzetben sokan veszik elő a már feledésbe ment keltetőgépet a kamrából, mások kotlót ültetnek meg, némi nosztalgiával, hiszen vannak, akik ezzel legutóbb gyerekként, nagyszülők vezetésével próbálkoztak. A tojások kiválogatásánál máris szembesülhetünk a nagy kérdéssel, ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Koronavírus: felvette a kesztyűt a Hód-Mezőgazda Zrt. is

magyarmezogazdasag.hu :: A koronavírus okozta krízishelyzetben felértékelődik az élelmiszeralapanyag-gyártók szerepe. Az ágazat hazai kulcsszereplőjének, a Hód-Mezőgazda Zrt.-nek vezérigazgatójával, Antal Gáborral beszélgettünk arról, miként élik meg e nem mindennapi időszakot.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Rekord paprikakivitel a spanyoloknál

magyarmezogazdasag.hu :: Tavaly értékben és mennyiségben is csúcsot döntött a spanyolországi paprikaexport. A korábbi visszaesés után a paprikát exportáló vállalkozások száma is újból gyarapodott: amíg 2016-ban 718 spanyol cég szállított külföldre, egy évre rá 701, 2018-ban pedig csak 650, tavaly azonban a számuk 672-re ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Mégis utazhatnak idénymunkások Németországba, ezekkel a feltételekkel

magyarmezogazdasag.hu :: Április és május folyamán összesen 40 ezren léphetnek be az országba, csak repülővel érkezhetnek, és szigorú egészségügyi ellenőrzés után azonnal munkába állhatnak ugyan, de a többi dolgozótól elszigetelve kell őket elszállásolni és két hétig nem hagyhatják el a telephelyet.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Vírusok, baktériumok, méhbetegségek

magyarmezogazdasag.hu :: Mik a vírusok? Hogyan okoznak károkat? Melyik ma Magyarországon az a vírus, amelyik a legnagyobb gondot okozza a méheknél? Dr. Rusvai Miklós egyetemi tanárral, állatorvos-virológussal, méhésszel beszélgettem vírusokról, baktériumokról, méhbetegségekről.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Helyi virtuális termelői piactér

magyarmezogazdasag.hu :: A koronavírus okozta helyzeteben egyre-másra alakulnak online fogyasztói közösségek, hogy a helyben megtermelt javak, helyben el is fogyjanak. Ilyen a mindössze egy hete alakult Tárnoki virtuális piactér. ?A csoportban szeretnénk lehetőséget nyújtani a helyi kistermelőknek termékeik ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Virágos erkély mozgalom a kertészetek megmentéséért

magyarmezogazdasag.hu :: Interneten lehet megrendelni és házhoz szállítják a növényeket annak, aki részt vesz a most meghirdetett Virágos erkélyek elnevezésű mozgalomban, Olaszországban. A kampányt azzal a céllal indították, hogy színt, szépséget és reményt vigyenek a nehéz napokba és enyhítsék a virágkertészek ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Nébih: szigorú feltételekkel vágható a madárinfluenzás területről a baromfi

magyarmezogazdasag.hu :: Madárinfluenza miatt korlátozás alatt álló területről csak szigorú szabályokkal fogadhatnak baromfit azonnali vágásra a vágóhidak, és a húsértékesítésre is rendkívüli előírások érvényesek derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatóból.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Tojásszövetség: húsvétig már nem változik a tojás ára

magyarmezogazdasag.hu :: Húsvétig már nem változik a tojás ára a koronavírus okozta helyzet miatt - közölte a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke csütörtökön a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország című műsorában.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Munkavállalókat vesz át a SPAR más szektorokból

magyarmezogazdasag.hu :: Csaknem 900 új dolgozót vett át más szektorokból a SPAR az elmúlt két hétben azzal, hogy azonnali munkalehetőséget biztosított országos hálózatában az álláskeresőknek. A SPAR kiemelten fontosnak tartja az összefogást a munkahelyek megőrzése érdekében.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Konzervadomány a mindennapok hőseinek

magyarmezogazdasag.hu :: A jelenlegi rendkívüli helyzetben az orvosok és nővérek az ország hősei, akik minden nap saját és családjuk egészségét kockáztatva indulnak el dolgozni. A Bonduelle zöldségkonzerveket ajánlott fel a véget nem érő feladatok miatt kimerült egészségügyi dolgozóknak.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Megtört a jég: egy fiatal lány az idei sommelier bajnok

magyarmezogazdasag.hu :: Evans Victoria nyerte az idei Országos Sommelier Bajnokságot. A Magyar Sommelier Szövetség által megrendezett verseny több évtizedes történetében ez az első, amikor női bajnokot avathattak.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Fagyhelyzet a gyümölcsösökben

magyarmezogazdasag.hu :: Március 23. és 26. közötti éjszakákon nem a klasszikus tavaszi kisugárzásos fagyokkal volt dolgunk, hanem szállított faggyal álltunk szemben: olyan hideg légtömeg tört be Magyarország területére, mely nagyon erős széllel komoly lehűlést eredményezett. A gyümölcsösökben tapasztalható ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


A Raiffeisennél már elérhető a fizetési kérelem szolgáltatás

magyarmezogazdasag.hu :: Április 1-től a Raiffeisen Bank ügyfelei az elsők között küldhetnek és fogadhatnak fizetési kérelmeket, legyen szó akár bankon belüli, vagy bankon kívüli megbízásról, ezzel is segítve a mostani helyzetben a napi pénzügyek személyes találkozás nélküli, akár otthonról történő lebonyolítását.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Váratlan hideg idején ? Növényvédelmi előrejelzés 14. hét

magyarmezogazdasag.hu :: Nagy károkat okozott a markáns hidegfront, a növények kondíciójának javításával menthetjük, amit lehet. A monília elleni permetezést is folytatni kell, őszibarackban pedig a hidegben újra aktuális lett a tafrina elleni védekezés. Az alma most fogékony a varasodásra, a szőlőben pedig most érdemes az ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Éledezik a kínai almapiac a koronavírus-járvány után

magyarmezogazdasag.hu :: A koronavírus-fertőzés következtében 30 százalékkal apadt a kínai almaforgalom az utóbbi két hónapban. A piaci árak pedig annak ellenére csökkennek, hogy a nagy almatermesztő körzetben, Sanhsziban már emelkednek a termelői árak.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Corteva Agriscience tájékoztató a vetőmag és növényvédő szer ellátásról

magyarmezogazdasag.hu :: A Corteva Agriscience munkatársai jelenleg is keményen dolgoznak, hogy a vetőmagokat és növényvédő szereket időben biztosítsák a tavaszi szezonra.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


A fehér színű tojások kevésbé agresszív tyúkoktól származnak?

magyarmezogazdasag.hu :: Egy téves hiedelem miatt a brit vásárlók évtizedek óta előnyben részesítik a barna színű tojásokat a fehér színűekkel szemben, a tojás színe az azt tojó tyúkok fajtájától függ. Általánosan fogalmazva, a fehér tollú tyúkok fehér tojást raknak, míg a barna színűek barnát, bár a fül színe megbízhatóbb ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Mezőgazdaság vs koronavírus

magyarmezogazdasag.hu :: Hogyan hat a járvány az egyes mezőgazdasági ágazatokra? Mi lesz a tavaszi munkálatokkal? Milyen lépéseket tesznek az ágazat szereplői a stabil, magas minőségű termelés megőrzéséhez? Hogyan birkóznak meg a vállalatok, családi gazdaságok, őstermelők a nehéz helyzettel? Ezekre a kérdésekre választ ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Elmaradhatatlan feladatok a zöldülő erdőben

magyarmezogazdasag.hu :: Beköszöntött a szeszélyes tavasz. Egyszer 20 fok körüli bársonyos meleggel kecsegtet minket, majd egy hirtelen fordulat után, viharos széllel és havazással kacsintunk vissza a télbe. A járványügyi helyzet mellett, sajnos ezek a hektikus időjárási változások is nagy kihívást jelentenek az ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


A koronavírus nehéz helyzetbe hozza a szőlő- és borágazatot

magyarmezogazdasag.hu :: A koronavírus járvány kapcsán kihirdetett veszélyhelyzet érzékenyen érintette a magyar szőlőtermelőket és borászatokat. A válsághelyzettel kapcsolatban ? a Tagság visszajelzései alapján ? többféle intézkedést is hozott a HNT Elnöksége, és napi kapcsolatban áll az AM Mezőgazdaságért és ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Együtt élő növények

magyarmezogazdasag.hu :: A természet sokszínű. A növények és az állatok együttélésének mintájára miért ne lehetne ugyanilyen sokszínű a kertünk is? A dísznövényeknek, zöldség- és gyümölcsféléknek egyaránt lehet benne helyük, de nem elkülönítve, díszkertben, veteményes- és gyümölcsöskertben, hanem együtt, egy ágyásban, hogy ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Állatok és gazdáik egészségvédelme koronavírus-járvány idején

magyarmezogazdasag.hu :: Az utóbbi hetekben igencsak megváltoztak mindennapjaink állataink egészségmegőrzése szempontjából is. Akár rendelőbe vinnénk beteg jószágainkat, akár házhoz hívnánk az állatorvost, március 12-től a különleges jogrend, illetve a vészhelyzet miatt tudnunk kell, hogy megváltoztak az ilyenkor szokásos ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Szőlészeti melléktermékből sikeres vállalkozás

magyarmezogazdasag.hu :: A Kertészet és Szőlészet 14. heti számában azon kívül, hogy fontos híreket olvashatnak a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről és változásokról, bemutatunk többek között három sikeres vállalkozást. a néhány hete Szegeden megrendezett Zsendülés kertészeti konferenciáról szóló tudósításunkban.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Már kaphatók a hazai immunerősítők a piacokon és boltokban

magyarmezogazdasag.hu :: Válassza a friss hazait, segítse ezzel is a magyar gazdákat hangsúlyozza a fogyasztók számára az agrárgazdasági kamara. A piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben kaphatók hazai termelésű, friss primőr zöldségek: paprika, paradicsom, retek, uborka, fejes saláta, zöldhagyma.

google  archive  twitter  tumblr  facebook