agrarszektor.hu


Óriási áttörés: ezzel a módszerrel rengeteget spórolhatnak a növénytermesztők

agrarszektor.hu :: Ha nitrogénmegkötő génekkel látjuk el a növények növekedését elősegítő baktériumokat, akkor azok úgy fognak viselkedni, mintha maguk állítanák elő a saját természetes alapú műtrágyájukat, állítják a Washingtoni Állami Egyetem kutatói. A tudósoknak sikerült több olyan gént beépíteniük a mondott ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Durván megugrott a moldvai dió ára: ez áll a drágulás hátterében

agrarszektor.hu :: A Moldvai Diótermesztők Szövetsége szerint január első hetében javult a minőségidió-előállítás, melyet az európai vásárlók, főleg Franciaországból és Németországból érkező megújult érdeklődése váltott ki.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Nem tágít a szürke idő: ma sem látjuk sűrűn a napot

agrarszektor.hu :: Ma is borult, párás, ködös időre számíthatunk, néhol hószállingózással, sőt később északkeleten akár hózápor is kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +6 fok között várható.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Itt a csodafegyver a gyümölcsösök egyik legpusztítóbb kártevője ellen

agrarszektor.hu :: Az Oregoni Állami Egyetem kutatói találtak egy olyan rovart, amely hasznossá válhat az Észak-Amerikában és Európában feltartóztathatatlanul terjedő idegenhonos kártevő, a foltosszárnyú muslica elleni védekezés során. A kutatók által talált parazita darázsfaj nemcsak a foltosszárnyú muslica ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Most kell pályázni: hatalmas pénzeket kaphatnak, akik agrártermékeket reklámoznak

agrarszektor.hu :: Az Európai Bizottság 2020-ban 200,9 millió eurót szán az EU agrár-élelmiszeripari termékeinek promóciós tevékenységeinek finanszírozására itthon és külföldön, szemben a 2019. évi 191 millió euróval.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Örülhetnek a magyar állattartók: újranyitják a pénzcsapot a gazdáknak

agrarszektor.hu :: Az Agrárminisztérium (AM) március végéig újranyitja a Vidékfejlesztési program (Vp) állattartótelepek korszerűsítését támogató pályázatait, az intézkedéstől a különböző járványos állatbetegségek visszaszorítását és megelőzését várja a minisztérium - közölte Nagy István agrárminiszter kedden a ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook Figyelmeztet a kamara: rengeteg pénzről mondanak le önként a magyar gazdák

agrarszektor.hu :: Időjárás tekintetében a 2019-es év sem kímélte a mezőgazdasági termelőket, sosem volt még példa arra, hogy egy szezonon belül minden időjárási kockázat előforduljon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felmérése szerint mindezek ellenére a kisebb gazdaságok jelentős többsége nem rendelkezik ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Ez lehet a szuperkártevők veszte: soha nem látott rovarirtók tarolhatják le a piacot

agrarszektor.hu :: A Syngenta olyan biológiai kártevőirtó módszeren dolgozik, amely csak egy speciális faj egyedeit pusztítja el, de minden más élő szervezetet érintetlenül hagy. A vállalat ezt az élő szervezetek fehérjeelőállítását megakadályozó biológiai eljárást, az RNS-interferenciát használva szeretné elérni.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Pörög a magyar bor honlapja: kezd beindulni az oldal

agrarszektor.hu :: Már mintegy száz borászat adatai találhatók meg a magyar bor decemberben indult bor.hu című hivatalos honlapján - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség bormarketingért felelős szakértője kedden az M1 aktuális csatornán.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Kiderült: sokkal több a műanyag a magyar vizekben, mint gondoltuk

agrarszektor.hu :: Egy most záruló hazai K+F projekt során olyan mintavételi módszert fejlesztett ki egy független laboratórium, amellyel sokkal pontosabb és megbízhatóbb eredményeket kaphatunk a mikroműanyagok kutatása során: az eddig mért adatoknál akár 3-5-ször is nagyobb lehet a vizekben jelen lévő tényleges ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Megérkezett a japánok teljesen automata robottraktora: 50 évet kellett rá várni

agrarszektor.hu :: A Kubota bemutatta a teljesen önálló munkavégzésre is képes, úgynevezett "X tractor" koncepcióját. A mesterséges intelligenciával (AI) és villamosított technológiával készülő "álomtraktor" teljesen önálló lesz, amely a jövő mezőgazdaságának a gyártó általi vízióját jelenti majd.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Egyszerűsödtek a szarvasmarha-gümőkór elleni védekezés szabályai

agrarszektor.hu :: Megjelent a gümőkór elleni védekezésről szóló módosított rendelet. Az új szabályzat – a magas fokú élelmiszerlánc-biztonság fenntartása mellett – enyhíti az állatszállításhoz és az ellenőrző vizsgálatokhoz kapcsolódó jelenlegi előírásokat, ezáltal növelve az ágazat versenyképességét.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Lehangoló és sötét nap vár ránk: ilyen időjárásra készülj ma

agrarszektor.hu :: Az éjszakai köd- és zúzmarás ködképződést követően az ország nagy részén erősen felhős vagy borult, párás idő lesz, csak helyenként, főleg északnyugaton és a magasabban fekvő tájakon süthet ki a nap. Komolyabb csapadékra nem kell számítani, de kisebb szitálás és ónos eső bárhol előfordulhat. ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Tiltólistára került a magyar baromfi: jönnek a szigorítások

agrarszektor.hu :: Több, úgynevezett harmadik ország is bevezetett korlátozó intézkedéseket a magyar baromfira, illetve baromfitermékekre a néhány napja hazánkban is azonosított madárinfluenza miatt - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ezen tilalmak közül négy a ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


A fél országra figyelmeztetést adtak ki a sűrű köd miatt

agrarszektor.hu :: Kedden többfelé lesz tartós, sűrű köd az országban, ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) több megyére is kiadta a riasztást holnapra. Emellett helyenként ónos szitálás, illetve hószállngózás is előfordulhat, a legmagasabb hőmérséklet pedig akár 5 fok is lehet.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Öt kiadvány, amit érdemes elolvasni 2020-ban: mutatjuk, melyek ezek

agrarszektor.hu :: Egy új év kezdete jó lehetőség új célok és tervek kitűzésére. Miért ne kerülhetne be a 2020-as fogadalmak közé az olvasás? Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az alábbi öt aktuális témájú kiadványt javasolja az olvasólistákra.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Folytatódik a pálinkaharc: újra napirenden az otthoni főzés adómentessége

agrarszektor.hu :: Az Európai Unió illetékes fórumain újra napirendre kerülhet az a kezdeményezés, amely nyomán bizonyos mennyiségű tömény italt adómentesen lehetne előállítani, mondta a Magyar Nemzetnek Tállai András, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Kevesebb mint egy hónapja maradt a dohánytermelőknek a támogatás igénylésére

agrarszektor.hu :: Kihirdették a dohány szerkezetátalakítási nemzeti programban igényelhető mezőgazdasági és általános csekély összegű támogatási kérelem benyújtásának feltételeit.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Õrült tempóban pusztulnak a magyar fenyvesek: ez áll a háttérben

agrarszektor.hu :: Az ötödére csökkent húsz év alatt a fenyvesek területe Magyarországon, tavaly pedig a feketefenyő-állomány tizede elpusztult. A szakemberek szerint a háttérben a klímaváltozás okozta aszályos idők és az invazív rovarkártevők, valamint a gombásodás terjedése áll, ugyanakkor egyre nagyobb problémát ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Egyre több fiatal gazda választja ezt a szakmát Magyarországon: ez az oka

agrarszektor.hu :: Öt év alatt 70 százalékkal nőtt az agrárgépész szakmát választó diákok száma. A legtöbben a versenyképes jövedelem, a csúcstechnológiás gépek és a természet közelsége miatt választják a mezőgazdasági pályát, sokan a szakközépiskola elvégzése után azonnal elhelyezkednek.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Szőlőtermelők figyelem! Már csak néhány napig igényelhető a fontos támogatás

agrarszektor.hu :: A szőlőültetvények korszerűsítését, a termelés hatékonyabbá tételét szolgáló támogatásra a 2020-2023 közötti időszakban 16 milliárd Ft érhető el. A pályázatok elbírálásánál elsőbbséget élveznek az integrált termelési láncokban résztvevő gazdák.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Mintafarmokat hoz létre Magyarország Afrikában: de miért éri ez meg hazánknak?

agrarszektor.hu :: Nemcsak Magyarországnak, illetve a magyar cégeknek, de a partnerországoknak is megéri az, hogy hazánk mintafarmokat hoz létre több afrikai országban, valamint helyi képzéssel és ösztöndíjakkal segíti a diákokat. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint egy-egy farm tervezett éves költsége a helyi ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Súlyos a helyzet: minden baromfit be kell zárni Magyarországon

agrarszektor.hu :: Megjelent az országos főállatorvos 1/2020. számú határozata, amelyben azonnali hatállyal elrendelte Magyarország területén található valamennyi állattartóra vonatkozóan a baromfiállományok zártan tartását a madárinfluenza-vírussal történő fertőződés kockázatának csökkentése érdekében.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Váratlan fordulat az időjárásban: jön a napsütés, de lesznek meglepetések

agrarszektor.hu :: Ezen a héten csapadék csak elszórtan lesz és a hét közepén ismét több lesz a napsütés. Emellett hidegre kell készülni, helyenként akár mínusz 9 fokig is hűlhet a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) országos, középtávú előrejelzéséből.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Kormányzati intézkedések a szabadpiac ellen? - Felborulhat a terménypiac

agrarszektor.hu :: A repcemag párizsi jegyzése nagyot esett az elmúlt napokban, és ez a napraforgóolaj árára is hatással lehet, hiába emelkedett az itthon. Sőt, a szója és a búza ára is megingott. Mindennek semmi köze a rendelkezésre álló terménymennyiségekhez, a politikához viszont annál több.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Dübörögnek a hazai iskolaprogramok: ennyi pénzt költ rájuk a kormány

agrarszektor.hu :: Több százezer gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz, valamint tejtermékhez az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programokon keresztül, amelyre a kormány ebben a tanévben összesen 7,81 milliárd forintot fordít. Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programban 2309 általános ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Keményen bírságolt a Nébih: nem várt eredményekkel zárult a téli élelmiszer-razzia

agrarszektor.hu :: A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés – a korábbi évekhez hasonlóan –decemberben zajlott az ország teljes területén. A kormányhivatalok és a Nébih szakemberei csaknem 2.600 létesítményt és több mint 13.800 élelmiszert vizsgáltak. Az előző évhez képest több esetben kellett lejárt, ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Meglépte a a nagy áruházlánc: mostantól ilyen cserépben árulják a növényeket

agrarszektor.hu :: A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. bejelentette, hogy 2020 januárjától biológiailag teljesen lebomló és komposztálható tartókban fogja árulni dísznövényeit, ezzel is csökkentve a vállalat műanyagfelhasználását. A SPAR a vásárlók környezettudatosabbá válásával indokolja a lépést.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Ezek a mezőgépek a legjobbak - Az "Év Gépe 2020" díjazottai

agrarszektor.hu :: A hannoveri Agritechnicán tavaly adták az Év gépe 2020 díjait. A címet minden gyártó büszkén viseli és a márka imázsának építésére fordítja.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Itt a szupergyors időjós: ez a kütyü pár perc alatt megmondja, milyen idő várható

agrarszektor.hu :: Olyan új modellt dolgozott ki a Google, amellyel gyorsabban készíthetők időjárás-előrejelzések, a keresőcég szerint ugyanis a számítást végző algoritmus percek alatt megmondja, milyen idő várható. Hozzátették, a gyors előrejelzések a változó klíma miatt szükségesek, amely szélsőséges, akár ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Így kerüld el az átverést! Tuti tippek tűzifavásárláshoz

agrarszektor.hu :: A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) saját próbavásárlásai, valamint a vásárlóktól kapott jelzések alapján folyamatosan gyűjti és elemzi a tűzifavásárlások kapcsán észlelt jogszerűtlenségeket, és megpróbál hatékony lépéseket tenni azok megelőzése érdekében. Ennek szellemében ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Megérkezik a hó: mutatjuk, mikor és hol fog esni

agrarszektor.hu :: Vasárnap a Dunántúlon és a Duna bal partján található részeken több helyen is gyenge havazásra lehet számítani, napközben azonban ez havas esőre, esőre változhat. A nappali hőmérséklet -2 és 5 fok között alakul, attól függően, az ország mely részéről van szó.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Elárulta az agrárminiszter: így pörgetnék fel a generációváltást

agrarszektor.hu :: Nagyobb szerepvállalásra ösztönözné a fiatal gazdákat az Agrárminisztérium, részben a tárca szakiskolai hálózatán keresztül, illetve a Vidékfejlesztési Programból igényelhető támogatások segítségével, jelentette ki Szinay Attila közigazgatási államtitkár Miskolcon, az Újjászülető vidék elnevezésű ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Bármekkora pusztítást végez Brazília, aláírjuk a szabadkereskedelmi egyezményt?

agrarszektor.hu :: Az ausztrál erdőtüzek idején hajlamosak vagyunk elfeledni, hogy tavaly Brazíliában is csúcsra járt az erdőirtás, és rekordot döntött az erdőtüzek száma. Jó apropó volt ez arra, hogy az európai agrárium összefogjon a környezetvédőkkel és kinyilatkoztassa: nem szabad aláírni Brazíliával a 20 éve ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Ilyet még nem láttál: rendkívül ritka albínó madarat fotóztak a Pilisben

agrarszektor.hu :: Rendkívül ritka jelenséggel szembesültek a Pilisi Parkerdő területén az örvös légykapók viselkedését kutató szakemberek: 1982 óta tartó vizsgálataik során először találtak pigmenthiányos, albínó légykapófiókákat.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Ez a fenyő képtelen az öregedésre: több ezer évig is elélhet megbetegségek nélkül

agrarszektor.hu :: Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Elszaporodtak a kárászok a legendás tóban: radikális lépésekre lesz szükség ellenük

agrarszektor.hu :: A szakemberek szerint meg kell tisztítani az erdélyi Szent Anna-tavat az elszaporodott ezüstkárász-állománytól, az invazív halfaj ugyanis hozzájárult a tó vizének elalgásodásához.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Dánia ebben a piaci szegmensben mindenkit felülmúl

agrarszektor.hu :: Németország és Franciaország adja egész Európa biopiacának csaknem felét, Dánia pedig a hetedik legnagyobb biotermékfogyasztó az EU-ban, noha mindössze 5,6 millió ember él itt. 2018-ban 14 százalékkal bővült az értékesített bioélelmiszer, elérve a 2,3 milliárd dollárt, és 2019-ben is hasonló ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Elkezdődött a világ legnagyobb mezőgazdasági vására

agrarszektor.hu :: Ma kezdődött el Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche - IGW), a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti kiállítása és vására. A magyar standot Nagy István agrárminiszter nyitotta meg.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Õstermelők figyelem! Fontos határidő közeleg

agrarszektor.hu :: 2020-ban március 20-áig lehet érvényesíteni az őstermelői igazolványokat annak érdekében, hogy az őstermelői jogviszony folyamatos legyen és az őstermelőként történő értékesítési tevékenység továbbra is jogszerű legyen.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Ennyi pénz áramlott hitelek és támogatások formájában az agráriumba

agrarszektor.hu :: A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet hírlevele szerint óriásit nőtt a beruházási célú hitelállomány, miközben a lízingszerződések száma és az Agrár Széchenyi Kártyával felvett összeg is megugrott. Úgy tűnik, magánvállalkozások és cégek egyaránt ráfeküdtek a hosszú távú célok megvalósítására. ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Most dől el, hogy tavasszal mi ellen kell védekezni a repceföldeken

agrarszektor.hu :: A 2018-2019-es időszakban az őszi káposztarepce betakarított területe csaknem elérte a 300.000 hektárt, az országos termésátlag pedig 2,95 tonna volt hektáronként, de az egyes tájegységek között nagy szóródás mutatkozott. 2019 tavaszának első fele melegebb és szárazabb volt, második fele pedig ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Megváltozott az erdészeti nyomtatványok elérhetősége - Itt vannak mostantól!

agrarszektor.hu :: A Nemzeti Földügyi Központ vette át a Nébihtől az erdővel kapcsolatos valamennyi dokumentum és adattár kezelését. Az új intézmény tavaly nyáron jött létre, a legteljesebb szolgáltatást éppen az erdészet területén nyújtja ebben a pillanatban.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Komoly piacokat vesztett Magyarország a sertéspestis betörésével: így orvosolnák a kiesést

agrarszektor.hu :: Látványosan nőtt a halfogyasztás 2019-ben Magyarországon, ami döntően az áfacsökkentésnek, a vásárlói erő növekedésének, illetve az Agrármarketing Centrum (AMC) halfogyasztást ösztönző kampányának köszönhető - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t Ondré Péter, az AMC ügyvezető igazgatója a Portfolio ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Folytatódik az együttműködés a Takarékbank és a Baromfi Terméktanács között

agrarszektor.hu :: Folytatja és kibővíti együttműködését a Takarékbank és a Baromfi Terméktanács (BTT). A megújított megállapodás alapján a felek nemcsak információ- és tapasztalatcserével, hanem tanácsadással, képzéssel, piaci előrejelzésekkel is segítik a jövőben a baromfiágazat hatékonyságának és ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Itt áll feketén-fehéren: egyre csak fogy az európai almakészlet

agrarszektor.hu :: A fő európai almatermelő országok frisspiaci almakészlete 2019. december 1-jén 4,45 millió tonna volt, míg tavaly 5,14 millió tonnát tett ki. Ez aggasztó csökkenésnek tűnhet, de a tavalyi év rendkívüli volt, hatalmas lengyelországi és olaszországi terméssel, és valójában a jelenlegi készlet ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Győrffy Balázs: gazdaságátadási program kellene

agrarszektor.hu :: Gazdaságátadási programra lenne szükség Magyarországon - nyilatkozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián. A hazai gazdatársadalom elöregszik, de a fiatalok belépése nehézségekbe ütközik. Megoldást kellene találni az öröklési ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Forró volt, de nem eléggé: 2019 lett a valaha mért második legmelegebb év

agrarszektor.hu :: A második legmelegebb év volt 2019 az időjárási feljegyzések kezdete óta, és az elmúlt évtized a Föld legmelegebb évtizede volt - közölte szerdán a Meteorológiai Világszervezet és az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA), valamint a NASA Goddard Intézete.

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Hamarosan lézersugárral is vadászható a gyom

agrarszektor.hu :: Lézer, ami nem a tájékozódásban, hanem a gyomirtásban játszik főszerepet? Hannoverben már 10 éve kísérleteznek vele, de a gyakorlati alkalmazásnak számos akadálya volt eddig. Egyrészt az optikai rendszerek és a tanulóprogramok csak mostanra tették lehetővé, hogy biztosan a gyomot vegye célba a ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook 


Ezek a legnépszerűbb márkák a szántón és az istállókban!

agrarszektor.hu :: A szakma általánosan elfogadja a DLG márkaimázs-értékelési gyakorlatát, noha az a német piac sajátosságait is tükrözi. Pontosan tudjuk, hogy a legnépszerűbb márkák mögött ott lapul egy adag patriotizmus és egy nagy adag vásárlóerő is. A hazafiság az állattartási technika választásakor kevésbé ...

google  archive  twitter  tumblr  facebook